(untitled) (Marketing Journal, 2026)
Maqolada integral indekslar asosida hududlarni tipologiyalash metodologiyasining nazariy asoslari va klaster tahlilining usullari tizimli koʻrib chiqildi. Kompozit koʻrsatkichlar qurishning zamonaviy yondashuvlari - maʼlumotlarni normallashtirish, ogʻirlik koeffitsiyentlarini belgilash va agregatsiya metodlari - qiyosiy tahlil qilindi. Asosiy klaster tahlili algoritmlari (Ward iyerarxik usuli, k-oʻrtacha va PAM) ularning statistik xossalari va qoʻllanish shartlari boʻyicha solishtirildi. Optimal klaster sonini aniqlash uchun Calinski-Harabasz indeksi, silhouette koeffitsiyenti va gap statistikasining samaradorligi baholandi. Vizualizatsiya usullari - dendrogrammalar, xoroplet xaritalar va tarqalish diagrammalari - mintaqaviy farqlanishni koʻrgazmali tarzda taqdim etishning asosiy vositalari sifatida koʻrib chiqildi. Maqola hududiy rivojlanish siyosati va mintaqaviy iqtisodiyot sohasidagi tadqiqotchilar uchun metodologik asos boʻlib xizmat qiladi.