(untitled) (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada mintaqa paxta-toʻqimachilik klasterlarining iqtisodiy salohiyatidan foydalanish jarayonlari tahlil qilindi. Tadqiqotda ishlab chiqarish samaradorligi, investitsiya hajmi, bandlik, innovatsion faollik va eksport koʻrsatkichlari asosida klasterlar faoliyati baholandi. EFA (DEA) modeli yordamida resurslardan foydalanish darajasi va samaradorlik chegarasi aniqlangan. Natijalar klasterlar oʻrtasida samaradorlik tafovutlari mavjudligini koʻrsatdi. Yuqori samarador klasterlar optimal resurs taqsimotiga erishgani aniqlangan. Past samarador klasterlarda texnologik modernizatsiya va boshqaruv mexanizmlarini takomillashtirish zarurligi asoslandi. Tadqiqot natijalari ishlab chiqarish hajmini oshirish, eksportni kengaytirish va mintaqaviy rivojlanishni jadallashtirishga xizmat qilishi koʻrsatildi.