(untitled) (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada havo yoʻlovchi tashish samaradorligini baholashning nazariymetodik asoslari tadqiq etilgan. Tadqiqotda samaradorlik aviakompaniya faoliyatining faqat moliyaviy natijasi sifatida emas, balki texnik-operatsion, iqtisodiy, moliyaviy, investitsion, innovatsion va boshqaruv komponentlarining oʻzaro bogʻliq tizimi sifatida talqin qilinadi. Ilmiy adabiyotlar tahlili asosida havo transporti samaradorligini tushuntiruvchi asosiy yondashuvlar tizimlashtirildi hamda samaradorlikka taʼsir etuvchi omillar resurslar va xarajatlar, ishlab chiqarish va quvvat, xizmat natijalari, moliyaviy natijalar va tashqi muhit boʻyicha guruhlashtirildi. DEA, SFA, TFP/Malmquist, KPI va BSC metodik yondashuvlarning mazmuni, afzalliklari va cheklovlari qiyosiy tahlil qilindi.