(untitled) (Marketing Journal, 2026)
Sog‘liqni saqlash sohasida xususiy sektor va tadbirkorlikning faollashuvi Oʻzbekistonda davlat xizmatlari sifatini oshirish, aholi talabi ortib borayotgan yoʻnalishlarda qoʻshimcha quvvatlar yaratish hamda investitsiyalarni jalb qilish siyosati bilan uzviy bogʻlandi. Milliy qonunchilik sogʻliqni saqlashning yagona tizimi davlat, xususiy va boshqa tizimlar majmuasidan iborat ekanini belgilab, xususiy tibbiyotning institutsional legitimligini mustahkamlaydi (yagona tizim konsepsiyasi hamda xususiy tizimlarni rivojlantirishga sharoit yaratish vazifasi). Biroq tadbirkorlik rivoji sogʻliqni saqlashni moliyalashtirish va koʻp tarmoqli islohotlar bilan bir vaqtda kechmoqda. Maqolada Oʻzbekiston sogʻliqni saqlash tizimida tadbirkorlik va xususiy sektorning rivojlanishi kompleks tahlil qilinadi: normativ-huquqiy muhit, moliyalashtirish arxitekturasi, xizmat koʻrsatish modeli va innovatsion transformatsiya jarayonlarida xususiy provayderlarning roli baholanadi. Tadqiqot aralash (mixedmethod) yondashuvda olib borildi: huquqiy hujjatlar kontent-tahlili, milliy statistika koʻrsatkichlarining deskriptiv tahlili, xalqaro hisobotlar (WHO, World Bank) boʻyicha komparativ xulosalar hamda uchta keys-stadi (dializ DXSh, xususiy koʻp tarmoqli markaz, laboratoriya tarmogʻi) asosida amaliy toʻsiqlar va imkoniyatlar oʻrganildi. Natijalar xususiy sektor oʻsishi tezlashayotganini, biroq hududiy konsentratsiya, “oʻz choʻntagidan” toʻlovlar ulushi, kadrlar va sifat monitoringidagi institutsional boʻshliqlar tadbirkorlikning ijtimoiy samaradorligini cheklayotganini koʻrsatadi. Maqola sugʻurta asosida strategik xaridni kengaytirish, litsenziyalash-akkreditatsiyani natija indikatorlari bilan bogʻlash, raqamli sogʻliq infratuzilmasini interoperabel standartlar asosida joriy qilish, DXSh loyihalarini hududiy tenglik mezonlari bilan saralash hamda tadbirkorlar uchun komplayens/menejment kompetensiyalarini kuchaytirish boʻyicha amaliy tavsiyalarni taklif etadi.