(untitled) (Marketing Journal, 2026)
Tadqiqot mintaqaviy iqtisodiy rivojlanish tizimida transport infratuzilmasining ijtimoiy tabaqalashuv jarayonlariga taʼsir mexanizmlarini nazariy va amaliy jihatdan oʻrganib chiqdi. Muallif transport tarmogʻining bandlik darajasi, daromad taqsimoti, mehnat va xizmat bozorlariga jismoniy yetib borish imkoniyatlari hamda hududlarning iqtisodiy faolligi oʻrtasidagi konseptual bogʻliqlikni ifodaladi. Ish davomida mintaqalararo iqtisodiy asimmetriyaning kelib chiqish manbalari aniqlandi va transport tarmogʻining ushbu farqlanishni yumshatishdagi vositachilik roli tizimlashtirildi. Tadqiqot Oʻzbekiston Respublikasi sharoitida transport infratuzilmasi rivojlanishining tabaqalashuvni qisqartirish potensialini Stat.uz, Jahon banki va ADB rasmiy maʼlumotlari asosida baholadi. Olingan natijalar transport infratuzilmasini hududiy taraqqiyot strategiyasining tarkibiy elementi sifatida qarashning maqsadga muvofiqligini tasdiqladi. Ish amaliy iqtisodiy siyosat uchun yoʻnaltirilgan takliflar shaklida umumlashtirildi va periferiya viloyatlarining ulanish darajasini oshirish boʻyicha aniq yoʻnalishlarni ifodaladi.