(untitled) (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada hududiy ijtimoiy tabaqalashuvni baholashning ikki darajali kompozit indeks tizimi ishlab chiqildi. Tadqiqotda kompozit indekslar nazariyasi, tengsizlikni o‘lchash metodlari va xalqaro statistik yondashuvlar tahlil qilindi. Hududiy ijtimoiy holatni ifodalovchi HITHI hamda mamlakat miqyosidagi tengsizlikni ifodalovchi ITI indekslari integratsiyalashgan model asosida hisoblandi. Hisoblash jarayonida robust normalizatsiya, geometrik agregatsiya va dispersion indikatorlardan foydalanildi. O‘zbekistonning 14 hududi bo‘yicha 2010–2024 yillar ma’lumotlari asosida empirik baholash amalga oshirildi. Natijalar hududlar bo‘yicha ijtimoiy rivojlanish ko‘rsatkichlari oshganini hamda hududlararo tafovutlarning bosqichma-bosqich kamayganini ko‘rsatdi. Taklif etilgan tizim hududiy siyosat, strategik rejalashtirish va statistik monitoring uchun amaliy metodologik instrument sifatida tavsiya etildi.