(untitled) (Marketing Journal, 2026)
Maqolada Oʻzbekistonda shahar aglomeratsiyalarini rivojlantirishning iqtisodiy va institutsional omillari tadqiq etildi. Tadqiqotda aglomeratsiyalar rivojlanishiga taʼsir etuvchi demografik, iqtisodiy, ijtimoiy, innovatsion, ekologik va institutsional omillar tizimli ravishda tahlil qilindi. Ilmiy adabiyotlar, xalqaro tashkilotlar maʼlumotlari hamda normativ-huquqiy hujjatlar asosida aglomeratsiya iqtisodiyotining nazariy asoslari umumlashtirildi. Olingan natijalar urbanizatsiya jarayonlari iqtisodiy faollikni oshirish, investitsiyalarni jalb qilish, mehnat unumdorligini kuchaytirish va hududiy raqobatbardoshlikni rivojlantirishga xizmat qilganligini koʻrsatdi. Toshkent aglomeratsiyasi misolida omillarning oʻzaro bogʻliqligi va boshqaruv mexanizmlarining amaliy ahamiyati yoritildi. Tadqiqot natijalari aglomeratsiyalarni kompleks rivojlantirish hududlarning barqaror iqtisodiy oʻsishini taʼminlashga xizmat qilganligini asoslab berdi.