(untitled) (Marketing Journal, 2025)
Yevropa Ittifoqining Barqaror Mahsulotlar uchun Ekodizayn Reglamenti (ESPR) doirasida taklif etilgan Mahsulotning raqamli pasporti(MRP) konsepsiyasi mahsulotlarning butun hayotiy sikli davomida ekologik barqarorlik va shaffoflikni taʼminlashga qaratilgan. Ushbu maqolada MRP tizimining funksiyalari, afzalliklari hamda uni amalga oshirishda blockchain texnologiyasining tutgan oʻrni tahlil qilinadi. MRP mahsulotlar haqidagi maʼlumotlarni izchil va oʻzgartirib boʻlmas tarzda saqlashni, yetkazib beruvchilar, ishlab chiqaruvchilar va isteʼmolchilar oʻrtasida ishonchli axborot almashuvini taʼminlashni maqsad qiladi. Blockchain asosidagi yondashuvlar — jumladan tokenlashtirish, verifikatsiyalanadigan credentiallar, gibrid saqlash tizimlari va orakle mexanizmlari — MRPʼning ishonchliligi va funksionalligini oshirishda muhim rol oʻynaydi. Shu bilan birga, tizim joriy etilishi bilan bogʻliq boʻlgan muammolar – texnologik murakkablik, normativ huquqiy muvofiqlik, shaxsiylik xavotirlari va ishtirokchilar oʻrtasidagi hamkorlik ehtiyoji ham koʻrib chiqiladi. Maqola MRPʼning global barqarorlik va aylana iqtisodiyot maqsadlariga xizmat qiluvchi raqamli infratuzilma sifatida strategik ahamiyatini yoritadi.