(untitled) (Marketing Journal, 2025)
Mazkur tadqiqotda Oʻzbekiston Respublikasida klasterlarni rivojlantirish tendensiyalari tahlil qilindi. Klaster modelining paxtachilikdan boshlab mevasabzavotchilik va boshqa tarmoqlarga kengayish jarayoni oʻrganildi. Klasterlarning hududiy qamrovi, qiymat zanjirini shakllantirish, eksport salohiyatini oshirish va innovatsion texnologiyalarni joriy etishdagi natijalari baholandi. Olingan maʼlumotlar klasterlarning iqtisodiy samaradorlikni oshirish va hududlar rivojlanishini qoʻllabquvvatlashdagi ahamiyatini tasdiqladi. Tadqiqot natijalari asosida klasterlar faoliyatini yanada takomillashtirish boʻyicha takliflar ishlab chiqildi.