(untitled) (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada mintaqaviy rivojlanish nazariyasining metodologik arxitekturasi ilmiy jihatdan tizimlashtirildi. Tadqiqotda qutbli oʻsish, eksport bazasi, neoklassik va endogen oʻsish, yangi iqtisodiy geografiya, innovatsion tizim, klaster hamda institutsional yondashuvlar qiyosiy tahlil qilindi. Ontologik, gnoseologik va uslubiy darajalarni bogʻlovchi toʻrt bosqichli konseptual sxema ishlab chiqildi. Kompozit indikatorlar, iyerarxiyalarni tahlil qilish va tizimli yondashuvning qoʻllanish mezonlari asoslandi. Olingan natijalar nazariy oqimlarning bir-birini toʻldirishini, metodologik tanlovning shaffofligini oshirish va hududiy rejalashtirishni dalillarga asoslash imkoniyatlarini koʻrsatdi. Milliy strategik maqsadlarni ilmiy tahlil vositalari bilan uygʻunlashtirish hududiy dasturlarni aniqroq loyihalash, monitoring jarayonlarini takomillashtirish va resurslardan samarali foydalanishga xizmat qilgani asoslandi. Taklif etilgan arxitektura mintaqaviy tadqiqotlar va boshqaruv amaliyoti uchun barqaror rivojlanish yoʻlida ishonchli nazariy asos yaratdi.