INTEGRAL INDEKS ASOSIDA HUDUDLARNI TIPOLOGIYALASH:KLASTER TAHLILI VA VIZUALIZATSIYA USULLARI (Marketing Journal, 2026)
Maqolada integral indekslar asosida hududlarni tipologiyalashmetodologiyasining nazariy asoslari va klaster tahlilining usullari tizimli koʻribchiqildi. Kompozit koʻrsatkichlar qurishning zamonaviy yondashuvlari -maʼlumotlarni normallashtirish, ogʻirlik koeffitsiyentlarini belgilash va agregatsiyametodlari - qiyosiy tahlil qilindi. Asosiy klaster tahlili algoritmlari (Ward iyerarxikusuli, k-oʻrtacha va PAM) ularning statistik xossalari va qoʻllanish shartlari boʻyichasolishtirildi. Optimal klaster sonini aniqlash uchun Calinski-Harabasz indeksi,silhouette koeffitsiyenti va gap statistikasining samaradorligi baholandi. Vizualizatsiyausullari - dendrogrammalar, xoroplet xaritalar va tarqalish diagrammalari - mintaqaviyfarqlanishni koʻrgazmali tarzda taqdim etishning asosiy vositalari sifatida koʻribchiqildi. Maqola hududiy rivojlanish siyosati va mintaqaviy iqtisodiyot sohasidagitadqiqotchilar uchun metodologik asos boʻlib xizmat qiladi.