DIVIDEND SIYOSATI VA KAPITAL OʻSISHI OʻRTASIDAGI BOGʻLIQLIK (Marketing Journal, 2026)
Mazkur tadqiqotda Oʻzbekiston aksiyadorlik jamiyatlarida dividend siyosati vakapital oʻsishi oʻrtasidagi bogʻliqlik empirik jihatdan baholandi. Tadqiqotda 2018-2024-yillar davomida Toshkent respublika fond birjasida listingda boʻlgan 24 takompaniyaning panel maʼlumotlari tahlil qilindi. Fixed Effects regressiya modeliasosida dividend toʻlov koeffitsiyenti, oʻz kapitali rentabelligi, leveraj va sotuvoʻsishining kapital oʻsishiga taʼsiri aniqlashtirildi. Natijalar dividend toʻlovlari ortishikapital oʻsishi surʼatini pasaytirishini, yuqori rentabellik esa ushbu taʼsirni qismanmuvozanatlashtirishini koʻrsatdi. Tadqiqot asosida emitentlar uchun optimal dividendsiyosati boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi. Olingan natijalar korporativmoliyaviy boshqaruv samaradorligini oshirishda amaliy ahamiyat kasb etdi.