MOLIYAVIY TASHKILOTLARDA INSON KAPITALIDAN SAMARALIFOYDALANISH IMKONIYATLARI (Marketing Journal, 2026)
Ushbu maqolada moliyaviy tashkilotlarda inson kapitalidan samarali foydalanishimkoniyatlari ilmiy asosda tahlil qilingan. Tadqiqot maqsadi - rivojlangan varivojlanayotgan mamlakatlardagi bank va moliya sektorida inson kapitaliniboshqarishning zamonaviy yondashuvlarini qiyosiy tahlil qilish va Oʻzbekistonmoliyaviy tashkilotlari uchun ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat.Tadqiqotda empirik va miqdoriy usullar, shu jumladan korrelyatsion-regressiya tahlili,ekspert baholash va benchmarking metodologiyasidan foydalanilgan. Natijalar shunikoʻrsatadiki, inson kapitaliga yoʻnaltirilgan investitsiyalar moliyaviy tashkilotlarningsamaradorligini oʻrtacha 23-31% ga oshiradi. Oʻzbekiston bank sektorida insonkapitali boshqaruvining asosiy muammolari aniqlangan: kadrlar aylanmasi yuqoridarajasi (34,7%), raqamli kompetensiyalar yetishmasligi (67% xodimlarda), strategikkadrlar rejalashtirish tizimining zaifligi. Tadqiqot natijalari Oʻzbekistondagi moliyaviytashkilotlar uchun inson kapitalini rivojlantirishning integrativ modelini taklif etadi.