RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA KICHIK VA OʻRTA BIZNESSUBYEKTLARINING MAʼLUMOTLARNI BOSHQARISH TIZIMLARINIBULUTLI TEXNOLOGIYALAR ORQALI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Journal, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy raqamli transformatsiya jarayonlarida kichik va oʻrtabiznes (KOB) subyektlarining axborot infratuzilmasini modernizatsiya qilishningkonseptual asoslari tadqiq etilgan. Tadqiqotning dolzarbligi korxonalarda maʼlumotlaroqimining geometrik progressiya bilan oʻsib borishi va anʼanaviy boshqaruvtizimlarining ushbu hajmdagi axborotni qayta ishlashga texnik hamda moliyaviyjihatdan tayyor emasligi bilan belgilandi. Maqolada Total Cost of Ownership (TCO)metodologiyasi asosida bulutli texnologiyalarning iqtisodiy samaradorligi tahlilqilinib, Oʻzbekiston milliy qonunchiligining maʼlumotlar lokalizatsiyasi boʻyichatalablariga muvofiq keluvchi gibrid bulut modeli taklif etilgan. Tadqiqot natijalaribulutli transformatsiya orqali operatsion xarajatlarni optimallashtirish, kiberxavfsizlikdarajasini oshirish va biznes jarayonlarining moslashuvchanligini taʼminlashmexanizmlarini ochib berdi.