HUDUDIY RIVOJLANISHNING INTEGRAL INDEKSINI QURISHDA INDIKATORLARNI TANLASHNING STATISTIK USULLARI:KORRELYATSIYA, FAKTOR VA KLASTER TAHLILI ASOSIDA QIYOSIYTAHLIL (Marketing Journal, 2026)
Ushbu maqolada hududiy rivojlanishning integral indeksini shakllantirishdaqoʻllaniladigan uchta statistik usul - korrelyatsiya, faktor va klaster tahlili - qiyosiytarzda oʻrganildi. Xalqaro composite indekslar metodologiyasiga oid yondashuvlartadqiq qilinib, indikatorlarni tanlashda obyektivlikni taʼminlovchi bosqichli algoritmishlab chiqildi. Surxondaryo viloyatining 2010-2024 yillarga oid rasmiy statistikmaʼlumotlari asosida usullarning qoʻllanilish imkoniyatlari taqqoslandi. Korrelyatsiyatahlili 12 indikatordan 7 tasini saralab chiqdi; faktor tahlili iqtisodiy-taʼlim va sogʻliqnisaqlash latent omillarini aniqlandi. Klaster tahlili 15 hududni 3 ta aniq guruhga ajratdi.Kombinatsion yondashuv monitoring tizimida eng yuqori diagnostik quvvatnitaʼminlashi isbotlandi. Natijalarga asoslangan tavsiyalar davlat statistika organlariuchun amaliy qiymat kasb etadi.