TIJORAT BANKLARIDA KOMPLAYENS AMALIYOTINING ZAMONAVIY HOLATI, MAVJUD MUAMMOLARI VA RIVOJLANISH ISTIQBOLLAR (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada tijorat banklarida komplayens amaliyotining hozirgi holati,xalqaro standartlar bilan uygʻunligi hamda rivojlantirish istiqbollari tadqiq etildi.Tadqiqot davomida FATF tavsiyalari, Bazel qoʻmitasi standartlari va OʻzbekistonRespublikasi normativ-huquqiy bazasi qiyosiy tahlil qilindi. Tijorat banklarida xatargayoʻnaltirilgan nazorat tizimi, JFODL/TMQK mexanizmlari, sanksiyaviy komplayensva RegTech texnologiyalarining amaliy qoʻllanishi baholandi. Tadqiqot natijasidakomplayens funksiyasining bank barqarorligi, xalqaro integratsiya va reputatsionxavflarni kamaytirishdagi ahamiyati asoslab berildi. Sunʼiy intellekt asosidagimonitoring tizimlarini joriy etish, benefitsiar egalar reyestrini shakllantirish vakomplayens mutaxassislarini sertifikatlash boʻyicha ilmiy takliflar ishlab chiqildi.