OʻZBEKISTONDA KAPITAL SAMARADORLIGINI BAHOLASH KOʻRSATKICHLARI (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston iqtisodiyotida kapital samaradorliginibaholashning makro va mikroiqtisodiy koʻrsatkichlari tadqiq etildi. Tadqiqot davomida2018-2024-yillardagi yalpi asosiy kapital jamgʻarish, ICOR, kapital mahsuldorligi,ROIC, ROCE va ROA indikatorlari tahlil qilindi. Shuningdek, iqtisodiyotning asosiytarmoqlari boʻyicha kapital rentabelligi baholandi hamda Oʻzbekistonning kapitalsamaradorligi koʻrsatkichlari Qozogʻiston, Rossiya, Xitoy va Vyetnam bilanqiyoslandi. Tadqiqot natijalari telekommunikatsiya va kimyo sanoatida kapitalsamaradorligi yuqori ekanligini, qurilish va energetika tarmoqlarida esa kapitaldanfoydalanish samarasi pastligini koʻrsatdi. Kapital samaradorligini oshirish uchuninvestitsiya siyosatini optimallashtirish, raqobat muhitini kengaytirish va innovatsioninfratuzilmani rivojlantirish boʻyicha ilmiy takliflar ishlab chiqildi.