ENERGIYA SAMARADORLIGINI OSHIRISH ORQALI SANOAT KORXONALARINING RAQOBATBARDOSHLIGINI KUCHAYTIRISH YOʻLLARI (Marketing Journal, 2026)
Ilmiy maqolada sanoat korxonalarining raqobatbardoshligini energiyasamaradorligini oshirish vositasida mustahkamlash yoʻllari tizimli tarzda oʻrganildi.Mavzu doirasida energiyani tejash chora-tadbirlari, energiya boshqaruvi tizimlari vazamonaviy texnologik yechimlarning korxona xarajatlariga, mahsulot sifatiga hamdaeksport salohiyatiga taʼsiri koʻrib chiqildi. Xalqaro energetika agentligi, Jahon banki,IRENA va OECD hisobotlari asosida tasdiqlangan empirik dalillar jamlandi. Ishlabchiqarish jarayonlarida energiya intensivligini pasaytirish, ISO 50001 standartini joriyetish va qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan foydalanish korxonaga uzoqmuddatli iqtisodiy afzalliklarni taʼminlashi aniqlandi. Oʻzbekistonning energiyaxarajatlarini kamaytirishga qaratilgan milliy strategiyasi sanoat raqobatbardoshliginiyangi bosqichga koʻtarish imkoniyatini yaratdi. Tavsiyalar milliy va korxonadarajasidagi amaliy yechimlar koʻlamiga yoʻnaltirildi.