HUDUDLARNING IJTIMOIY TABAQALASHUV TENDENTSIYALARINI BAHOLASH YOʻNALISHLARINI ANIQLASHGA ILMIY YONDASHUVLAR (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada hududiy ijtimoiy tabaqalashuvni baholashning ikki darajalikompozit indeks tizimi ishlab chiqildi. Tadqiqotda kompozit indekslar nazariyasi,tengsizlikni o‘lchash metodlari va xalqaro statistik yondashuvlar tahlil qilindi.Hududiy ijtimoiy holatni ifodalovchi HITHI hamda mamlakat miqyosidagitengsizlikni ifodalovchi ITI indekslari integratsiyalashgan model asosida hisoblandi.Hisoblash jarayonida robust normalizatsiya, geometrik agregatsiya va dispersionindikatorlardan foydalanildi. O‘zbekistonning 14 hududi bo‘yicha 2010–2024 yillarma’lumotlari asosida empirik baholash amalga oshirildi. Natijalar hududlar bo‘yichaijtimoiy rivojlanish ko‘rsatkichlari oshganini hamda hududlararo tafovutlarningbosqichma-bosqich kamayganini ko‘rsatdi. Taklif etilgan tizim hududiy siyosat,strategik rejalashtirish va statistik monitoring uchun amaliy metodologik instrumentsifatida tavsiya etildi.