ME’MORIY MEROS OBYEKTLARIDA BARQAROR FOYDALANISHNI BAHOLASHNING INTEGRALLASHGAN INDIKATORLAR METODIKASI (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada meʼmoriy meros obyektlarida barqaror foydalanishnibaholashning integrallashgan indikatorlar metodikasi ishlab chiqildi. Tadqiqotdavomida GSTC, UNESCO, ICOMOS, OECD/JRC va Cifuentes metodikalari qiyosiytahlil qilindi hamda ular asosida “Meʼmoriy merosda turizm barqarorligi indeksi”(MMTBI) shakllantirildi. Metodika 6 ta indikator guruhi va 27 ta koʻrsatkich asosidaishlab chiqildi. AHP usuli yordamida indikatorlarning ogʻirlik koeffitsiyentlarianiqlandi va normallash algoritmi qoʻllanildi. Tadqiqot natijalari autentiklik va merosyaxlitligi barqaror foydalanishni baholashda eng muhim omil ekanligini koʻrsatdi.MMTBI tizimi meʼmoriy meros obyektlarida monitoring, strategik rejalashtirish vaturizm boshqaruvini takomillashtirish imkonini berishi asoslandi.