OʻZBEKISTONDA SHAHAR AGLOMERATSIYALARINI RIVOJLANTIRISHNING IQTISODIY VA INSTITUTSIONAL OMILLARI (Marketing Journal, 2026)
Maqolada Oʻzbekistonda shahar aglomeratsiyalarini rivojlantirishning iqtisodiyva institutsional omillari tadqiq etildi. Tadqiqotda aglomeratsiyalar rivojlanishiga taʼsiretuvchi demografik, iqtisodiy, ijtimoiy, innovatsion, ekologik va institutsional omillartizimli ravishda tahlil qilindi. Ilmiy adabiyotlar, xalqaro tashkilotlar maʼlumotlarihamda normativ-huquqiy hujjatlar asosida aglomeratsiya iqtisodiyotining nazariyasoslari umumlashtirildi. Olingan natijalar urbanizatsiya jarayonlari iqtisodiy faolliknioshirish, investitsiyalarni jalb qilish, mehnat unumdorligini kuchaytirish va hududiyraqobatbardoshlikni rivojlantirishga xizmat qilganligini koʻrsatdi. Toshkentaglomeratsiyasi misolida omillarning oʻzaro bogʻliqligi va boshqaruvmexanizmlarining amaliy ahamiyati yoritildi. Tadqiqot natijalari aglomeratsiyalarnikompleks rivojlantirish hududlarning barqaror iqtisodiy oʻsishini taʼminlashga xizmatqilganligini asoslab berdi.