TEMIR YOʻL TRANSPORTIDA YUK TASHISH TARIF TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISHNING NAZARIY VA AMALIY JIHATLARI (Marketing Journal, 2026)
Mazkur tadqiqotda temir yo‘l transportida yuk tashish tarif tizimining nazariy vaamaliy jihatlari tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida tarif tizimining infratuzilma,harakatlanuvchi tarkib hamda transport-logistika jarayonlari bilan o‘zaro bog‘liqligio‘rganilgan. Tahlillar natijasida tariflarni yuk turlari, tashish masofasi va mavsumiyomillar asosida differensiallashtirish transport samaradorligini oshirishga xizmatqilishi aniqlangan. Shuningdek, vagon va konteynerlardan foydalanish uchun vaqtgaasoslangan to‘lov mexanizmlarini joriy etish transport vositalarining aylanish tezliginioshirish imkonini berishi asoslangan. Tadqiqot davomida amaldagi tarif tizimidagimavjud muammolar baholanib, tarif siyosatini modernizatsiya qilish, logistikayondashuvlarini kengaytirish hamda bozor mexanizmlarini rivojlantirishga qaratilganilmiy-amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.