AQLLI SHAHAR SHAROITIDA HUDUDIY IJTIMOIY XIZMATLARNI BOSHQARISHNING RAQAMLI MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Journal, 2026)
Mazkur maqolada aqlli shahar sharoitida hududiy ijtimoiy xizmatlarni boshqarishning raqamli mexanizmlari nazariy va uslubiy jihatdan tahlil qilindi. Tadqiqotda institutsional-huquqiy, platforma-infratuzilma, xizmat-jarayon va natijaviy monitoring qatlamlarini birlashtiruvchi to‘rt bosqichli model ishlab chiqildi. Xalqaro standartlar, LOSI mezonlari, rasmiy normativ hujjatlar va elektron hukumat ko‘rsatkichlari qiyosiy o‘rganildi. Natijalar yagona reyestr, idoralararo ma’lumot almashinuvi, onlayn murojaatlar va proaktiv xabardor qilish mexanizmlari xizmatlarning qamrovi, tezligi va manzilliligini oshirganini ko‘rsatdi. Raqamli tafovutni kamaytirish, ko‘p kanalli xizmatlarni rivojlantirish va foydalanuvchi ehtiyojlarini hisobga olishning ahamiyati asoslandi. Taklif etilgan model inklyuzivlikni kuchaytirish, hududiy monitoringni takomillashtirish, ma’lumotlar sifatini yaxshilash va boshqaruv qarorlarini dalillarga asoslash uchun ilmiy-amaliy asos yaratdi. Model xizmatlar natijadorligini muntazam baholash va hududlararo qiyoslash imkoniyatlarini ham kengaytirgani aniqlandi.