(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur tadqiqotda Oʻzbekiston aksiyadorlik jamiyatlarida dividend siyosati va kapital oʻsishi oʻrtasidagi bogʻliqlik empirik jihatdan baholandi. Tadqiqotda 2018- 2024-yillar davomida Toshkent respublika fond birjasida listingda boʻlgan 24 ta kompaniyaning panel maʼlumotlari tahlil qilindi. Fixed Effects regressiya modeli asosida dividend toʻlov koeffitsiyenti, oʻz kapitali rentabelligi, leveraj va sotuv oʻsishining kapital oʻsishiga taʼsiri aniqlashtirildi. Natijalar dividend toʻlovlari ortishi kapital oʻsishi surʼatini pasaytirishini, yuqori rentabellik esa ushbu taʼsirni qisman muvozanatlashtirishini koʻrsatdi. Tadqiqot asosida emitentlar uchun optimal dividend siyosati boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi. Olingan natijalar korporativ moliyaviy boshqaruv samaradorligini oshirishda amaliy ahamiyat kasb etdi.