(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston iqtisodiyotida kapital samaradorligini baholashning makro va mikroiqtisodiy koʻrsatkichlari tadqiq etildi. Tadqiqot davomida 2018-2024-yillardagi yalpi asosiy kapital jamgʻarish, ICOR, kapital mahsuldorligi, ROIC, ROCE va ROA indikatorlari tahlil qilindi. Shuningdek, iqtisodiyotning asosiy tarmoqlari boʻyicha kapital rentabelligi baholandi hamda Oʻzbekistonning kapital samaradorligi koʻrsatkichlari Qozogʻiston, Rossiya, Xitoy va Vyetnam bilan qiyoslandi. Tadqiqot natijalari telekommunikatsiya va kimyo sanoatida kapital samaradorligi yuqori ekanligini, qurilish va energetika tarmoqlarida esa kapitaldan foydalanish samarasi pastligini koʻrsatdi. Kapital samaradorligini oshirish uchun investitsiya siyosatini optimallashtirish, raqobat muhitini kengaytirish va innovatsion infratuzilmani rivojlantirish boʻyicha ilmiy takliflar ishlab chiqildi.