(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2026)
Ushbu maqolada toʻlov tizimlarini rivojlantirishning xalqaro tajribasi va ularni Oʻzbekiston milliy iqtisodiyotiga tatbiq etish istiqbollari tadqiq etilgan. Tadqiqot jarayonida Yevropa Ittifoqining “Ochiq banking” (Open Banking) modeli, Hindiston va Braziliyaning tezkor toʻlov tizimlari tahlil qilinib, mahalliy bozor uchun eng maqbul yechimlar taklif etilgan. Maqolada raqamli soʻm (CBDC) va yagona QR-standartlarini joriy etishning iqtisodiy samaradorligi, yashirin iqtisodiyotni qisqartirishdagi roli hamda kiberxavfsizlik masalalari ilmiy jihatdan asoslab berilgan.