(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada meʼmoriy meros obyektlarida barqaror foydalanishni baholashning integrallashgan indikatorlar metodikasi ishlab chiqildi. Tadqiqot davomida GSTC, UNESCO, ICOMOS, OECD/JRC va Cifuentes metodikalari qiyosiy tahlil qilindi hamda ular asosida “Meʼmoriy merosda turizm barqarorligi indeksi” (MMTBI) shakllantirildi. Metodika 6 ta indikator guruhi va 27 ta koʻrsatkich asosida ishlab chiqildi. AHP usuli yordamida indikatorlarning ogʻirlik koeffitsiyentlari aniqlandi va normallash algoritmi qoʻllanildi. Tadqiqot natijalari autentiklik va meros yaxlitligi barqaror foydalanishni baholashda eng muhim omil ekanligini koʻrsatdi. MMTBI tizimi meʼmoriy meros obyektlarida monitoring, strategik rejalashtirish va turizm boshqaruvini takomillashtirish imkonini berishi asoslandi.