(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2026)
Ushbu ilmiy maqolada Oʻzbekiston iqtisodiyotining 2010 -2024 yillardagi statistik maʼlumotlari asosida yalpi ichki mahsulot (YaIM) oʻsishiga taʼsir etuvchi asosiy omillar ekonometrik usullar yordamida tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida koʻp omilli regressiya, korrelyatsiya va dispersiya tahlili, VIF testi, logarifmik transformatsiya hamda lag-oʻzgaruvchilar asosidagi OLS modeli qoʻllanildi. Modelning statistik ishonchliligi Durbin-Watson testi va multikollinearlik tekshiruvlari orqali baholangan. Model natijalariga koʻra, determinatsiya koeffitsiyenti R² = 0,9970 va Fisher mezoni F = 756,3 ni tashkil etib, modelning yuqori aniqlikka ega ekanligini koʻrsatgan. Model asosida 2026 -2030 yillar uchun YaIM prognozi ishlab chiqilgan boʻlib, 2030 yilga kelib YaIM hajmining 4 900 trillion soʻmdan oshishi prognoz qilingan.