(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur tadqiqotda oliy taʼlim muassasalari raqobatbardoshligini taʼminlashda marketing yondashuvining nazariy va amaliy jihatlari oʻrganildi. Tadqiqot davomida taʼlim xizmatlari bozorining xususiyatlari, manfaatdor tomonlar oʻrtasidagi munosabatlar hamda marketing vositalarining OTM faoliyatiga taʼsiri tahlil qilindi. Filip Kotler va A.P. Pankruxin konsepsiyalari asosida oliy taʼlim marketingining nazariy asoslari tizimlashtirildi. SWOT, PEST va qiyosiy tahlil usullari yordamida OTM raqobatbardoshligini belgilovchi omillar baholandi. Tadqiqot natijasida brending, raqamli marketing, CRM tizimlari, strategik hamkorliklar va taʼlim xizmatlarini diversifikatsiya qilish raqobatbardoshlikni oshiruvchi muhim omillar ekani aniqlandi. Olingan natijalar asosida moliyaviy mustaqil davlat oliy taʼlim muassasalari uchun integratsiyalashgan marketing modeli ishlab chiqildi va uning amaliy ahamiyati asoslandi.