(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur tadqiqotda temir yo‘l transportida yuk tashish tarif tizimining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida tarif tizimining infratuzilma, harakatlanuvchi tarkib hamda transport-logistika jarayonlari bilan o‘zaro bog‘liqligi o‘rganilgan. Tahlillar natijasida tariflarni yuk turlari, tashish masofasi va mavsumiy omillar asosida differensiallashtirish transport samaradorligini oshirishga xizmat qilishi aniqlangan. Shuningdek, vagon va konteynerlardan foydalanish uchun vaqtga asoslangan to‘lov mexanizmlarini joriy etish transport vositalarining aylanish tezligini oshirish imkonini berishi asoslangan. Tadqiqot davomida amaldagi tarif tizimidagi mavjud muammolar baholanib, tarif siyosatini modernizatsiya qilish, logistika yondashuvlarini kengaytirish hamda bozor mexanizmlarini rivojlantirishga qaratilgan ilmiy-amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.