(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2025)
Mazkur maqolada sanoat infratuzilmasini optimallashtirish jarayonlarini ekonometrik yondashuvlar asosida takomillashtirish masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda sanoat tarmoqlarining hududiy joylashuvi, ishlab chiqarish resurslari taqsimoti, transport-logistika tizimi hamda energiya taʼminoti kabi infratuzilma elementlari oʻzaro bogʻliqlikda koʻrib chiqiladi. Maqolada optimallashtirishning ekonometrik modellari – regressiya, panel maʼlumotlar va koʻp omilli tahlil usullaridan foydalanib, sanoat infratuzilmasining samaradorlik darajasi aniqlanadi hamda resurslardan oqilona foydalanish yoʻnalishlari asoslanadi. Shuningdek, ishlab chiqilgan model yordamida infratuzilma rivojlanishining hududiy tafovutlarini qisqartirish, ishlab chiqarish klasterlarini shakllantirish va investitsiya oqimini muvozanatlash boʻyicha amaliy takliflar beriladi. Tadqiqot natijalari sanoat tarmoqlari oʻrtasidagi integratsion aloqalarni kuchaytirish, logistika va energetika tarmoqlarining uygʻun ishlashini taʼminlash hamda iqtisodiy oʻsishni barqarorlashtirishda muhim ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etadi.