(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2025)
Ushbu maqolada metakognitiv va tanqidiy fikrlash tushunchalari va ahamiyati haqida soʻz boradi hamda psixologiya va oʻqish jarayonlarini yutuqlariga taʼsirini tavsiflaydi. Birinchi maqsad sifatida mumtoz va hozirgi adabiyotlar asosida metakognitiv va tanqidiy fikrlash jarayonlarini tushuntirish haqida soʻz yuritiladi. Ikkinchidan, oʻqituvchilar dars jarayonlarida har bir turdagi fikrlashni rivojlantirish uchun ragʻbatlantirish boʻyicha baʼzi didaktik harakatlar taklif etiladi. Koʻrib chiqish va mulohaza yuritish natijasida, fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirish, oʻqitish va oʻqish jarayonlarini samaraliroq tashkil etish muhimligi xulosasiga kelinadi, chunki oʻquvchi bilim va koʻnikmalarni shakllantirishda faol rolga ega boʻladi va mustaqillikni oʻzlashtirib oladi, bu inson rivojlanishining turli sohalarini qamrab oladi.