(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2024)
Ushbu maqolada Temuriylar davridagi ijtimoiy-iqtisodiy va savdo tuzilmalari hamda munosabatlar oʻrganilgan. XIV asr oxiridan XVI asr boshlarigacha boʻlgan davr tahlil qilingan. Tahlillar Temuriylar imperiyasidagi turli ijtimoiy tabaqalar, jumladan, zodagonlar, savdogarlar va dehqonlar oʻrtasidagi murakkab dinamika oʻrganilgan. Temuriylar saltanatining mintaqalar iqtisodiyoti va ijtimoiy iyerarxiyalarga taʼsiri chuqur oʻrganilib, imperiyaning maʼmuriy va iqtisodiy siyosatidagi savdo, qishloq xoʻjaligi va shaharlar rivojiga taʼsiri aniqlangan. Asosiy mavzular orasida homiylikning roli va iqtisodiy oʻsishga koʻmaklashishda infratuzilmani rivojlantirish, turli madaniyatlar va savdo tarmoqlari integratsiyasi, Temurning keng hukmronligini taʼminlagan ijtimoiy-siyosiy mexanizmlar tahlil qilingan. Shuningdek, ushbu ijtimoiy-iqtisodiy munosabatlarning imperiya barqarorligiga va uning yakuniy tanazzuliga taʼsiri boʻyicha ilmiy farazlar ilgari surilgan. Maqolada tarixiy hujjatlar, jumladan, soliq hujjatlari, huquqiy kodekslar va zamonaviy hisob-kitoblarni batafsil oʻrganish orqali Temuriylar davrining ijtimoiyiqtisodiy asoslari uning muvaffaqiyatlari va zaif tomonlari tahlil qilingan. Ushbu tahlil Markaziy Osiyoning kengroq tarixiy sharoitini va hozirgi zamongacha boʻlgan ijtimoiy-iqtisodiy munosabatlar evolyutsiyasini tushunish uchun qimmatlidir.