(untitled) (Журнал «Маркетинг», 2025)
Mazkur tadqiqotda mintaqaviy iqtisodiyotda yuqori qoʻshilgan qiymatli mahsulotlar eksportini rivojlantirishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilindi. Tadqiqot mahsulot fazosi va iqtisodiy murakkablik konsepsiyalariga tayangan holda Oʻzbekiston eksport tarkibidagi tarkibiy oʻzgarishlarni baholadi. Tahlil natijalari eksport portfelining diversifikatsiyalanishi, texnologik jihatdan murakkab mahsulotlar ulushining ortishi hamda yangi eksport yoʻnalishlarining shakllanishi iqtisodiy rivojlanishga ijobiy taʼsir koʻrsatganini tasdiqladi. Toʻqimachilik sanoati misolida qayta ishlash chuqurligini oshirish va tayyor mahsulotlar ulushini kengaytirish imkoniyatlari aniqlandi. Tadqiqot natijalari yuqori qoʻshilgan qiymatli eksportni ragʻbatlantirish, global qiymat zanjirlarida ishtirokni kengaytirish va iqtisodiy murakkablik darajasini oshirish mintaqaviy iqtisodiy oʻsishning muhim omili ekanligini koʻrsatdi.