SURXONDARYO VILOYATINING IJTIMOIY-IQTISODIY RIVOJLANISHINTEGRAL INDEKSI METODOLOGIYASI VA 2015–2025 YILLAR DINAMIKASI (Журнал «Маркетинг», 2025)
Mazkur maqola Surxondaryo viloyatining 2015-2024 yillardagi ijtimoiy-iqtisodiyrivojlanishini integral indeks asosida baholadi. Unda hududiy rivojlanishni komplekso‘lchash zarurati asoslanib, iqtisodiy, ijtimoiy va infratuzilmaviy ko‘rsatkichlardaniborat uch blokli metodologiya ishlab chiqildi. Tadqiqot rasmiy statistik ma’lumotlargatayandi, ko‘rsatkichlarni Min-Max usulida normallashtirdi va vaznli agregatsiya orqaliyakuniy indeksni shakllantirdi. Tahlil viloyatda yalpi hududiy mahsulot, sanoat,qurilish, ta’lim va sog‘liqni saqlash ko‘rsatkichlari barqaror o‘sganini ko‘rsatdi.Maqola hududiy rivojlanishni baholashda integral indeks yondashuvi samarali analitikvosita bo‘lib xizmat qilganini yoritdi hamda kelgusida viloyatlararo qiyosiy tadqiqotlaruchun amaliy asos yaratdi.