OLIY TAʼLIM MUASSASALARINI BOSHQARISHNING XORIJIY MAMLAKATLAR TAJRIBALARI (Журнал «Маркетинг», 2025)
Mazkur tadqiqot ishida oliy taʼlim muassasalarini boshqarishning xorijiymamlakatlar tajribasi nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda AQSh,Buyuk Britaniya, Germaniya, Yaponiya, Janubiy Koreya va Singapur kabi rivojlangandavlatlarning oliy taʼlim muassasalarini boshqarish modellari qiyosiy oʻrganilgan.Xususan, universitet avtonomiyasi, strategik boshqaruv, moliyaviy mustaqillik, taʼlimsifati monitoringi, raqamli boshqaruv va xalqaro raqobatbardoshlik masalalari ilmiyasosda yoritilgan. Oʻzbekiston oliy taʼlim tizimini takomillashtirish boʻyicha amaliytakliflar ishlab chiqildi. Universitet avtonomiyasini kengaytirish, korporativ boshqaruvelementlarini joriy etish, raqamli boshqaruv texnologiyalarini rivojlantirish, mustaqilakkreditatsiya va taʼlim sifati monitoringini kuchaytirish, moliyalashtirishning natijagaasoslangan mexanizmlarini joriy etish boʻyicha tavsiyalar berilgan. Oliy taʼlimmuassasalarini boshqarish samaradorligini oshirish, taʼlim sifatini yaxshilash va milliytaʼlim tizimining xalqaro raqobatbardoshligini kuchaytirishga xizmat qilishi mumkin.