ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ТЕХНОЛОГИЙ ИСКУССТВЕННОГО ИНТЕЛЛЕКТА В БАНКОВСКОЙ СИСТЕМЕ УПРАВЛЕНИЯ РИСКАМИ (Журнал «Маркетинг», 2026)
Ushbu maqolada tijorat banklarining moliyaviy samaradorligi va kapital rentabelligiga taʼsir etuvchi asosiy omillar ekonometrik yondashuv asosida tahlil qilinadi hamda bank risk -menejmenti tizimini takomillashtirishda sunʼiy intellekt texnologiyalarini qoʻ llash istiqbollari asoslab beriladi. Tadqiqotda natijaviy koʻrsatkich sifatida ROE olinib, unga raqamli bank operatsiyalari hajmi, mamlakat YaIM, raqamli xizmatlardan foydalanuvchilar soni va muammoli kreditlar darajasining taʼsiri koʻp omilli logarifmik r egressiya modeli orqali baholandi. Empirik natijalar raqamlashtirish jarayonlari va makroiqtisodiy oʻsish bank rentabelligiga ijobiy, muammoli kreditlar esa salbiy taʼsir koʻrsatishini tasdiqladi. Model diagnostikasi qoldiqlarning normal taqsimlanganini koʻrsatib, baholashlarning statistik ishonchliligini taʼminladi. Shuningdek, kredit risklarini kamaytirish, defolt ehtimolini erta aniqlash va operatsion samaradorlikni oshirishda mashinaviy oʻqitish , neyron tarmoqlar va “Big Data” tahliliga asoslangan sunʼi y intellekt usullarining afzalliklari yoritildi. Tadqiqot natijalari banklarda innovatsion risk -menejment mexanizmlarini joriy etish moliyaviy barqarorlik va raqobatbardoshlikni kuchaytirishini koʻrsatadi.
Keywords: финансовая стабильность; коммерческий банк; риск-менеджмент в банках; управление рисками; методы искусственного интеллекта