SANOAT KORXONALARIDA TEXNIK TARTIBGA SOLISH TIZIMI VA ISHLAB CHIQARISH SAMARADORLIGI OʻRTASIDAGI BOGʻLIQLIK (Журнал «Маркетинг», 2026)
Ushbu maqolada sanoat korxonalarida texnik tartibga solish tizimi va ishlabchiqarish samaradorligi oʻrtasidagi munosabatning nazariy asoslari oʻrganildi. Mualliftomonidan texnik tartibga solishning asosiy komponentlari - standartlashtirish,sertifikatlash, metrologiya, texnik reglamentlar va akkreditatsiya - aniqlanib, ularningishlab chiqarish jarayonlariga taʼsir mexanizmlari tizimli ravishda tahlil qilindi.Tadqiqotda xalqaro tajriba, jumladan OECD, UNIDO va ISO tashkilotlariningnormativ hujjatlari hamda empirik tadqiqotlari keng koʻlamda jalb qilindi. OʻzbekistonRespublikasi sanoat tarmoqlari uchun tegishli xulosalar chiqarildi. Xususan,standartlarga muvofiqlik darajasi yuksak boʻlgan korxonalar mehnat unumdorligi,resurs tejamkorligi va mahsulot sifati koʻrsatkichlarini sezilarli darajada yaxshilashianiqlandi. Texnik tartibga solish tizimini takomillashtirish boʻyicha amaliy takliflarishlab chiqildi.