HUDUDLAR KESIMIDA IJTIMOIY-IQTISODIY TABAQALASHUVDARAJASINI BAHOLASH NAZARIY ASOSLARI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston hududlarining ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishdarajasi asosiy statistik koʻrsatkichlar orqali tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonidahududiy yalpi mahsulot, iqtisodiy faol aholi ulushi, bandlik darajasi, aholi jon boshigaoʻrtacha daromad, real daromad oʻsishi hamda kambagʻallik darajasi kabi indikatorlaroʻrganildi. Tahlil natijalari hududlar oʻrtasida ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish darajasiboʻyicha maʼlum tafovutlar mavjudligini koʻrsatdi. Ayrim hududlarda iqtisodiysalohiyat, daromadlar va bandlik darajasi yuqori boʻlsa, boshqa hududlarda ushbukoʻrsatkichlarning pastligi kuzatildi. Tadqiqot natijalariga asoslanib hududlaroʻrtasidagi ijtimoiy-iqtisodiy nomutanosiblikni kamaytirish hamda hududiyrivojlanishni taʼminlash boʻyicha ilmiy xulosalar shakllantirildi.