HAVO TRANSPORTIDA YOʻLOVCHI TASHISH SAMARADORLIGINIBAHOLASHNING NAZARIY-METODIK ASOSLARI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada havo yoʻlovchi tashish samaradorligini baholashning nazariymetodikasoslari tadqiq etilgan. Tadqiqotda samaradorlik aviakompaniya faoliyatiningfaqat moliyaviy natijasi sifatida emas, balki texnik-operatsion, iqtisodiy, moliyaviy,investitsion, innovatsion va boshqaruv komponentlarining oʻzaro bogʻliq tizimisifatida talqin qilinadi. Ilmiy adabiyotlar tahlili asosida havo transporti samaradorliginitushuntiruvchi asosiy yondashuvlar tizimlashtirildi hamda samaradorlikka taʼsiretuvchi omillar resurslar va xarajatlar, ishlab chiqarish va quvvat, xizmat natijalari,moliyaviy natijalar va tashqi muhit boʻyicha guruhlashtirildi. DEA, SFA,TFP/Malmquist, KPI va BSC metodik yondashuvlarning mazmuni, afzalliklari vacheklovlari qiyosiy tahlil qilindi.