HUDUDLARNI IQTISODIY RIVOJLANTIRISH HAMDA MAHALLIYBOSHQARUV BILAN QIYOSIY TAHLIL QILISHDA BIOSISTEMALIYONDASHUVDAN FOYDALANISH (Журнал «Маркетинг», 2026)
Maqolada hujayraning ichki tuzilishi, harakati va evolyutsion rivojlanishqonuniyatlari hududlarni iqtisodiy rivojlantirish hamda mahalliy boshqaruvmexanizmlari bilan qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqotda hujayra ochiq,differensiallashgan va muvofiqlashgan tizim sifatida talqin qilinib, uning tarkibiyqismlari mahalliy boshqaruvning strategik, iqtisodiy, maʼmuriy va nazorat funksiyalaribilan bogʻlab koʻrsatilgan. Maqolaning maqsadi biologik tizimlardagi harakat vaevolyutsiya tamoyillari orqali hududiy rivojlanishni boshqarishning yangi konseptualmodelini asoslashdan iborat. Adabiyotlar sharhi, qiyosiy-tahliliy va institutsionalyondashuvlar orqali hujayradagi yadro, membrana, mitoxondriya, sitoskelet va boshqaelementlarning funksional analoglari mahalliy kengash, hokimlik, biznes, mahalla vanazorat institutlari bilan taqqoslangan. Ilmiy yangilik sifatida mahalliy boshqaruvning“hujayraviy modeli” taklif qilinib, u hududiy rivojlanish koʻrsatkichlarinitizimlashtirish va mahalliy hokimiyat samaradorligini baholash uchun nazariy asossifatida ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari hududiy siyosat, institutsional islohotlarva samaradorlik indikatorlarini takomillashtirishda qoʻllanilishi mumkin.