MARKAZIY BANK KURS SIYOSATI SAMARADORLIGINI OSHIRISHUSULLARI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Ushbu maqolada markaziy bank kurs siyosati samaradorligini oshirishningnazariy-uslubiy asoslari va amaliy mexanizmlari kompleks yondashuv asosida tadqiqetiladi. Valyuta kursi rejimlarining transformatsiyasi, inflyatsion targetlash sharoitidakurs kanalining monetar transmissiya mexanizmidagi oʻrni hamda ochiq iqtisodiyotsharoitida makroiqtisodiy barqarorlikni taʼminlashdagi ahamiyati ilmiy jihatdanasoslab beriladi. Tadqiqotda kurs siyosati samaradorligi valyuta intervensiyalaristrategiyasi, foiz stavkasi differensiali, kapital oqimlari barqarorligi, kutilmalarniboshqarish sifati va valyuta kursining inflyatsiyaga uzatilish darajasi kabi omillar bilanbogʻliqlikda baholanadi. Kurs siyosatini takomillashtirish yoʻnalishlari sifatidakommunikatsion shaffoflikni kuchaytirish, makroprudensial instrumentlarniintegratsiyalash, xalqaro zaxiralarni oqilona boshqarish va raqamli prognozlashmodellarini joriy etish zarurligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari milliy valyutabarqarorligini taʼminlash va markaziy bank siyosatining institutsional samaradorliginioshirish boʻyicha ilmiy-amaliy xulosalarni shakllantirishga xizmat qiladi.