MAKROIQTISODIY OMILLARNING IQTISODIY OʻSISH VA BARQARORBIZNES MUHITIGA TAʼSIRINI EKONOMETRIK BAHOLASH (Журнал «Маркетинг», 2026)
Zamonaviy iqtisodiyot sharoitida barqaror biznes muhitini shakllantirish iqtisodiyrivojlanishning muhim shartlaridan biri hisoblanadi. Barqaror biznes modeliinvestitsiya faolligi, mehnat resurslari salohiyati, davlatning fiskal siyosati vamakroiqtisodiy barqarorlik kabi omillar bilan uzviy bogʻliqdir. Ushbu tadqiqotdaiqtisodiy oʻsishning asosiy koʻrsatkichi sifatida yalpi ichki mahsulot (YaIM) tanlanib,unga taʼsir etuvchi asosiy makroiqtisodiy omillar — asosiy kapitalga investitsiyalar,mehnat resurslari, davlat xarajatlari hamda valyuta kursi oʻrtasidagi bogʻliqlikekonometrik usullar yordamida empirik tahlil qilingan. Tadqiqotda 2015-2024-yillaroraligʻidagi statistik maʼlumotlar asosida logarifmik OLS regressiya modeliqoʻllanildi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy siyosatni takomillashtirish, investitsiyaoqimlarini samarali yoʻnaltirish hamda barqaror biznesni rivojlantirish strategiyalariniishlab chiqishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.