MINTAQAVIY IQTISODIY RIVOJLANISHDA TRANSPORT INFRATUZILMASINING IJTIMOIY TABAQALASHUVGA TAʼSIRI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Tadqiqot mintaqaviy iqtisodiy rivojlanish tizimida transport infratuzilmasiningijtimoiy tabaqalashuv jarayonlariga taʼsir mexanizmlarini nazariy va amaliy jihatdanoʻrganib chiqdi. Muallif transport tarmogʻining bandlik darajasi, daromad taqsimoti,mehnat va xizmat bozorlariga jismoniy yetib borish imkoniyatlari hamda hududlarningiqtisodiy faolligi oʻrtasidagi konseptual bogʻliqlikni ifodaladi. Ish davomidamintaqalararo iqtisodiy asimmetriyaning kelib chiqish manbalari aniqlandi va transporttarmogʻining ushbu farqlanishni yumshatishdagi vositachilik roli tizimlashtirildi.Tadqiqot Oʻzbekiston Respublikasi sharoitida transport infratuzilmasi rivojlanishiningtabaqalashuvni qisqartirish potensialini Stat.uz, Jahon banki va ADB rasmiymaʼlumotlari asosida baholadi. Olingan natijalar transport infratuzilmasini hududiytaraqqiyot strategiyasining tarkibiy elementi sifatida qarashning maqsadgamuvofiqligini tasdiqladi. Ish amaliy iqtisodiy siyosat uchun yoʻnaltirilgan takliflarshaklida umumlashtirildi va periferiya viloyatlarining ulanish darajasini oshirishboʻyicha aniq yoʻnalishlarni ifodaladi.