MAMLAKATDA IJTIMOIY TABAQALASHUV TENDENSIYALARINING DOIMIY MONITORING TIZIMINI YARATISHNING NAZARIY ASOSLARI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur ilmiy ishda ijtimoiy tabaqalashuv jarayonlarini tizimli monitoring qilishzarurati, uning nazariy asoslari va metodologik yondashuvlari keng yoritilgan.Tadqiqotda ijtimoiy tengsizlikni baholashning zamonaviy indikatorlari, jumladan Jinikoeffitsiyenti, Palma nisbati va koʻp oʻlchovli kambagʻallik indekslari tahlil qilinadi.Shuningdek, tadqiqotda ijtimoiy tabaqalashuvni baholashda anʼanaviy statistik usullarbilan bir qatorda zamonaviy raqamli yondashuvlar - Big Data texnologiyalari, sunʼiyintellekt asosidagi tahlil va real vaqt monitoring tizimlaridan foydalanish imkoniyatlarikoʻrib chiqiladi. Ushbu yondashuvlar ijtimoiy-iqtisodiy jarayonlarni tezkor va aniqtahlil qilish, hududiy va demografik tafovutlarni aniqlash hamda ijtimoiy siyosatnisamarali rejalashtirish imkonini beradi.