HUDUDIY IJTIMOIY-IQTISODIY TABAQALASHUVNI KAMAYTIRISHDA FISKAL DESENTRALIZATSIYA SAMARADORLIGINI BAHOLASH (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada hududiy ijtimoiy-iqtisodiy tabaqalashuvni kamaytirishda fiskaldesentralizatsiyaning samaradorligi tahlil qilindi. Tadqiqotda fiskal federalizmningklassik va ikkinchi avlod nazariyalari asosida daromad va xarajat avtonomiyasininghududiy tengsizlikka taʼsiri oʻrganildi. Empirik baza sifatida Oʻzbekistonning 2019-2026-yillardagi mahalliy byudjet koʻrsatkichlari hamda amalga oshirilgan islohotlarmajmui qoʻllanildi. Hududlararo tafovutlar Theil indeksi va tafovut koeffitsiyentiyordamida baholandi. Natijalar mahalliy soliq salohiyati barqaror sharoitda fiskaldesentralizatsiya hududiy konvergensiyani kuchaytirganini koʻrsatdi. Yakundaekvalizatsiya transfertlari formulasini takomillashtirish, mahalliy daromad bazasinikengaytirish va natijaga asoslangan moliyalashtirish mexanizmlarini rivojlantirishboʻyicha takliflar ishlab chiqildi.