OʻZBEKISTONDA TURIZM XIZMATLARI BOZORINING RIVOJLANISH HOLATI VA TURISTIK FAOLIYAT DIVERSIFIKATSIYASINING MULTIPLIKATIV SAMARASI TAHLILI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda turizm xizmatlari bozorining 2020-2024yillardagi rivojlanish tendensiyalari tahlil qilingan hamda turistik faoliyatdiversifikatsiyasining iqtisodiyotga koʻrsatayotgan multiplikativ samarasi ilmiy asosdayoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, turizm xizmatlari bozorinidiversifikatsiya qilish (madaniy-tarixiy, ekologik, gastronomik, ziyorat, MICE vaboshqa yoʻnalishlar kesimida) tarmoqlararo iqtisodiy bogʻliqlikni kuchaytirib, milliydaromad oʻsishiga ijobiy taʼsir koʻrsatadi. Multiplikativ samara orqali turizm tarmogʻitransport, savdo, umumiy ovqatlanish, qurilish va qishloq xoʻjaligi kabi sohalarrivojiga ham turtki beradi. Shu asosda turizmni barqaror va diversifikatsiyalashgantarzda rivojlantirish mamlakat iqtisodiyotining raqobatbardoshligini oshirishga xizmatqilishi ilmiy jihatdan asoslab berilgan.