HUDUDIY IJTIMOIY TABAQALASHUVNI IKKI DARAJALI KOMPOZIT INDEKS ASOSIDA BAHOLASHGA ILMIY-USLUBIY YONDASHUVLAR (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada hududiy ijtimoiy tabaqalashuvni baholash uchun ikki darajalikompozit indeks tizimi ishlab chiqildi. Tadqiqotda xalqaro statistik metodologiyalar,kompozit indekslar nazariyasi hamda tengsizlikni oʻlchash yondashuvlari tahlil qilindi.HITHI hududiy holat indekslari va ITI milliy tengsizlik indeksini integratsiyalovchimatematik model taklif etildi. Hisoblash jarayonida robust normalizatsiya, geometrikagregatsiya va dispersion indikatorlar asosida baholash usullari qoʻllanildi.Oʻzbekistonning 14 hududi boʻyicha 2010-2024 yillar maʼlumotlari asosida empiriktahlil amalga oshirildi. Natijalar hududlar boʻyicha ijtimoiy rivojlanish darajasioshganini hamda 2018-yildan keyin hududlararo tengsizlik kamayish tendensiyasikuzatilganini koʻrsatdi. Tadqiqot hududiy siyosat va strategik rejalashtirish uchunamaliy statistik instrument sifatida xizmat qilgan.