YASHIL IQTISODIYOT, ESG MEZONLARI VA KORXONALAR IJTIMOIY-EKOLOGIK MASʼULIYATINING OʻZARO BOGʻLIQLIGI (Журнал «Маркетинг», 2026)
Mazkur maqolada yashil iqtisodiyot konsepsiyasi, ESG (Environmental, Social,Governance) mezonlari va korxonalarning ijtimoiy-ekologik masʼuliyati oʻrtasidagioʻzaro bogʻliqlik ilmiy jihatdan tadqiq etilgan. Globallashuv va iqlim oʻzgarishlarisharoitida korxonalarning barqaror rivojlanishga hissasi tobora muhim ahamiyat kasbetmoqda. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, tizimli yondashuv hamda abstrakt-mantiqiymetodlardan foydalanilgan. UNEP, World Bank va GRI kabi xalqaro tashkilotlarmaʼlumotlari tahlilga jalb etilgan. Tadqiqot natijalari yashil iqtisodiyot tamoyillariESG mezonlarining nazariy asosini tashkil etishini, korxonalarning ijtimoiy-ekologikmasʼuliyati esa ushbu ikki konsepsiyaning amaliy sintezi ekanligini isbotlaydi. ESGreytingi yuqori korxonalar uzoq muddatli moliyaviy va ekologik barqarorlikka egaekanligi ham aniqlangan. Maqola korxonalar boshqaruvida ekologik va ijtimoiyomillarni hisobga olishning zarurligi toʻgʻrisida amaliy tavsiyalar ishlab chiqishgaxizmat qiladi.