OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA IQTISODIY OʻSISHGA TAʼSIR ETUVCHI OMILLARNING EKONOMETRIK TAHLILI VA 2026 -2030 YILLARGA MOʻLJALLANGAN PROGNOZ (Журнал «Маркетинг», 2026)
Ushbu ilmiy maqolada Oʻzbekiston iqtisodiyotining 2010 -2024 yillardagistatistik maʼlumotlari asosida yalpi ichki mahsulot (YaIM) oʻsishiga taʼsir etuvchiasosiy omillar ekonometrik usullar yordamida tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida koʻpomilli regressiya, korrelyatsiya va dispersiya tahlili, VIF testi, logarifmiktransformatsiya hamda lag-oʻzgaruvchilar asosidagi OLS modeli qoʻllanildi.Modelning statistik ishonchliligi Durbin-Watson testi va multikollinearlik tekshiruvlariorqali baholangan. Model natijalariga koʻra, determinatsiya koeffitsiyenti R² = 0,9970va Fisher mezoni F = 756,3 ni tashkil etib, modelning yuqori aniqlikka ega ekanliginikoʻrsatgan. Model asosida 2026 -2030 yillar uchun YaIM prognozi ishlab chiqilganboʻlib, 2030 yilga kelib YaIM hajmining 4 900 trillion soʻmdan oshishi prognozqilingan.